İleti Yönetim Sistemi (İYS) Nedir?
6563 sayılı elektronik ticaretin düzenlenmesi hakkındaki kanunun 4 Ocak 2020 tarihi yönetmeliğine göre; İYS A.Ş tarafından kurulan ortak bir veri tabanıdır. Türkiye’de ticari iletişim yapan tüm gerçek ve tüzel kişiler ticari iletişim izni aldıkları iletişim adreslerini bu veri tabanına aktarmak zorundalar.
150 bin adedin üstünde ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılar için 31 Aralık 2020,
150 bin adet ve altında ticari elektronik ileti onayı olan hizmet sağlayıcılar için 31 Mayıs 2021 tarihine kadar
Hangi tür iletiler yasa kapsamındadır ve kimler
onay almak zorunda değildir?
Firmanızın, mal veya hizmetinizin tanıtımı,kutlama-temenni,promosyon, kampanya, indirim veya hediye içerikli tanınırlılığınızı artırmak amaçlı göndereceğiniz ticari elektronik iletiler(SMS,E-posta,Sesli Mesaj,Faks,Otomatik Arama,Sesli Arama vb.) İleti Yöneti Sistemi (İYS)’nden sorgulama yapılarak gönderilmelidir. İYS’de kayıtlı olmayan bir numara veya e-posta adresine ticari elektronik ileti gönderilemeyecektir.
5809 sayılı kanun kapsamında hizmet veren operatörler, vakıf üniversiteleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile kamuya yararlı dernekler ve vergi muafiyeti sağlanan vakıflar, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan kuruluşlar, devlet, mahalli idareler ve diğer kamu tüzel kişiler onay almak zorunda değildirler.
Abonelerin Yapması Gereken
Abonelerimiz öncelikle www.iys.org.tr adresinden İYS’ye üye olmalıdır. Mesaj Matik Sms üzerinden ticari elektronik ileti göndermek istediklerinde, Mesaj Matik Sms gerekli yönlendirmeleri yaparak abonelere mevzuata uygun bir şekilde gönderim yapmalarını sağlayacaktır. İletileriniz İYS’de kayıtlı rehberinize gönderilecektir. İYS’de kayıtlı olmayan numaralara ileti gönderimi engellenecektir.
SMS içeriklerinde alıcıların (tüketicinin) aynı yol ve ücretsiz bir şekilde ret verebileceği “4609’lü numara Ret hizmeti” kullanılmalıdır. Ret veren numaralar otomatik olarak İYS veritabanında güncellenir.